EKAER regisztráció a NAV oldalán

December 20-ától él a NAV oldalán az EKAER-regisztráció, január elsejétől pedig Ön köteles jelenteni a fuvarjait (azaz: EKAER-számot igényelni).

Regisztrálni a https://ekaer.nav.gov.hu weboldalon tud. Itt három piros gomb fogadja (valamint egy rövid bemutató), értelemszerűen a regisztrációra kattintva tud regisztrálni. Az oldal átvezet az ügyfélkapura, majd ha bejelentkezett, a regisztráció első lépésével készen is van.

EKAER-es regisztrációjával elsődleges felhasználó lesz. Erre akkor jogosult, ha a cégben aláírhat (vagy ha felhatalmazták az ügyintézésre). A regisztráció teljesítéséhez töltse ki a vállalkozására vonatkozó adatokat, tehát a gazdálkodói típust, adószámot, címet stb. töltse ki. Ha egyéni vállalkozóként regisztrál, akkor az adóazonosító jelet is meg kell majd adnia.

Ha az adatok kitöltésével elkészült, akkor hozzáadhat másodlagos felhasználókat. Ők ugyanúgy igényelhetnek majd EKAER-számot az adott fuvarokhoz. Ezt akkor hasznos megtenni, ha nem közvetlenül Ön szervezi a fuvarozást és szállítmányozást, hanem pl. fuvarközvetítő cég – és egyszerűbb, ha az aktuális szállítmányokhoz ők is igényelhetnek számot. A másodlagos felhasználók nem tudják majd módosítani a cég adatait. Hozzáférést a „Felhasználók kezelése” menüpont alatt az „+Új hozzáférés”-re kattintva adhat meg, itt töltse ki az új fehlasználók adatait és állítsa be a jogosultságaikat is.

Ha a regisztrációval elkészült, akkor a https://ekaer.nav.gov.hu oldalon be tud lépni, és már igényelheti is az első fuvarokhoz az EKAER-számot. A dolgok jelenlegi állása szerint sajnos sok időt fog tölteni ezen az oldalon, de szerencsére az űrlapok kitöltése magától értetődik, az esetleges biztosítékot pedig automatikusan kiszámolja a rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.